Theorie-examen

theorie-examenVoor het halen van een auto- of motorrijbewijs is het noodzakelijk dat je eerst een theorie-examen met succes hebt afgelegd. Tijdens dit examen worden gevaarherkenning, verkeersregels en verkeersinzicht getoetst. Doorgaans wordt het examen klassikaal gehouden, maar in sommige gevallen kun je een individueel examen afleggen.

Mogelijkheden
Vanaf je zestiende verjaardag is het mogelijk om een theorie-examen te doen. Wanneer je slaagt, blijft het anderhalf jaar lang geldig. Het is van belang hier rekening mee te houden wanneer je het gaat aanvragen, omdat je het dus niet al te lang voor je praktijkexamen kunt plannen. Het examen vindt plaats op een theorie-examencentrum en duurt ongeveer 45 minuten. Het examen kan zowel in het Nederland als in het Engels worden afgelegd. In het Nederlands kost het € 25,55 en in het Engels € 31,05. Het is mogelijk dat jouw rijschool extra kosten rekent, bijvoorbeeld omdat ze het examen voor je aanvragen. Je kunt het ook zelf online aanvragen. Doe dit wel in overleg met je rijschool.

Inhoud
Het examen zelf bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Hierbij moet je aangeven wat je zou doen in bepaalde situaties. Je kunt hierbij kiezen uit remmen, gas loslaten of niets. Deel twee bestaat uit 40 vragen. 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht. Deze vormen van de vragen variëren van ja/nee en meerkeuzevragen tot vragen waarbij je zelf een getal in moet vullen.

Wanneer ben ik geslaagd?
Om het examen te halen, moet je minimaal 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning goed hebben beantwoord. Tevens moet je minimaal 35 van de 40 vragen over verkeersregels- en inzicht goed hebben. Wanneer je aan deze eisen voldoet, krijg je een theoriecertificaat.

Alle informatie voor het theorie-examen is hier te lezen.