Soorten rijbewijzen

rijbewijsVoor verschillende soorten voertuigen heb je in Nederland een rijbewijs nodig. Op deze pagina zetten we ze voor je op een rij.

Rijbewijs A (motor)
Voor een motorrijbewijs neem je eerst lessen bij een rijschool. Je krijgt pas een rijbewijs als je met succes een theorie-examen en twee praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) aflegt. Wanneer je jonger bent dan 24 jaar, krijg je eerst te maken met een lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daar rijlessen voor volgen en theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens doen. Na twee jaar kun je overstappen naar een middelzware motor (A2). Hiervoor is alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming noodzakelijk. Na weer twee jaar mag je overstappen naar een motor met onbeperkt vermogen (A), hiervoor gelden dezelfde regels.

Rijbewijs B (auto)
Het populairste rijbewijs is nog steeds die voor de auto. Vanaf je 16 jaar mag je al een theorie-examen doen en vanaf je zeventiende praktijkexamen. Voor je achttiende verjaardag mag je alleen onder begeleiding van een coach rijden, in praktijk vaak je vader of moeder. Hiervoor is een begeleiderspas nodig, die je aanvraagt via 2toDrive. Vanaf je achttiende mag je volledig zelfstandig rijden.

Bromfiets en brommobiel
Voor het rijden van een snor- of bromfiets heb je in Nederland een bromfietsrijbewijs nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, dien je eerst een theorie-examen te doen. Als je hiervoor slaagt, kun je rijles nemen bij een rijschool. Daarna moet je bij het CBR een praktijkexamen afleggen, om je bromfietsrijbewijs te halen. Vanaf je 15,5 jaar mag je theorie-examen doen en vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen. Wanneer je in het bezit bent van rijbewijs B (auto) of rijbewijs A (motor), heb je geen apart bromfietsrijbewijs nodig. Voor het halen van een brommobielrijbewijs geldt dezelfde procedure. Wanneer je een rijbewijs voor een bromfiets hebt, mag je ook in een brommobiel rijden, maar andersom niet.

Aanhanger
Voor het rijden met een aanhanger boven 750 kilo heb je een speciaal rijbewijs nodig. Deze kun je halen door les te nemen bij een rijschool en vervolgens een praktijkexamen af te leggen.