Een auto kopen: op welke manier?

door op 27/07/13 at 11:05 am

Je hebt je rijbewijs gehaald en denkt er misschien wel over om een auto kopen. De overweging is natuurlijk of het een nieuwe auto moet zijn of een tweedehands auto. In eerste instantie denk je een tweedehands auto, maar wellicht is het ook aantrekkelijk om een auto te leasen. Je kunt tegenwoordig zelfs tweedehands auto’s leasen.

Bij de aanschaf van een auto moet je dikwijls een grote som geld op tafel leggen en dat is niet altijd mogelijk.. Je kunt op verschillende manieren de aankoop van een auto bekostigen. De beste optie blijft natuurlijk sparen. Maar mocht je auto onverwachts kapot gaan, je krijgt een ongeluk of de auto wordt gestolen, dan heb je tijdelijk een andere auto nodig. Dan kan je misschien het beste geld lenen zodat je toch kunt beschikken over eigen vervoer.

Er zijn verschillende soorten autofinancieringen en even zoveel verschillende rentes, want ja, geld lenen kóst geld. Door de rente en afsluit- en dossierkosten moet je altijd een hoger bedrag terugbetalen dan het bedrag waar je de auto voor koopt. Vergelijk de aanbieders met elkaar en kijk zeker naar de voorwaarden. Hier kunnen grote verschillen in zitten, die niet altijd gunstig zijn. De auto financieren via de dealer is niet per definitie goedkoper. Zij hebben vaak contracten met een vaste kredietverstrekker en kunnen daarom geen objectief advies geven. Toch hebben autodealers soms aantrekkelijke acties bij het aanbieden van een financiering of betalingsregeling. Denk hierbij aan een uitgestelde betaling, waarbij je bijvoorbeeld een jaar kunt sparen om de aankoop van de auto geheel of gedeeltelijk te betalen.

Tegenwoordig worden ook steeds vaker auto’s geleased en niet alleen door bedrijven. Ook als particulier kunt je een auto leasen. Je ‘huurt’ dan in principe de auto bij de leasemaatschappij. Hierdoor hoef je geen grote som geld te betalen voor de aanschaf, enkel voor het gebruik van de auto moet je betalen.

De beslissing

Besluit je om te sparen voor het aankoopbedrag, dan ontvang je rente over jouw spaargeld. je moet dan wel wachten tot je genoeg hebt gespaard om de auto te kopen. Sluit je een lening af of kies je voor leasen, dan kun je direct genieten van de auto.

Succes met kiezen!

Reacties zijn gesloten.